Twictie
#twitter en #fictie
  Wat is Twictie?
#twitter en #fictie
 
Volg het verhaal
Je kunt het vierdaagseverhaal volgen op de homepage van deze site, of via twitter (meer...)

Wat is Twictie?
Twictie is een nieuwe combinatie van twitter en fictie. Ieder personage in het verhaal heeft een eigen twitter-account (meer...)

Wat is het verhaal?
Het VierdaagseVerhaal beschrijft de avonturen van Joris en Mariken tijdens de Vierdaagse 2011 in Nijmegen (meer...)

Over ons
Wil je weten wie er achter Twictie zitten, kijk dan op de infopagina (meer...)

 

 

 
Nieuwe vorm
Verhalen vertellen kan op veel manieren: met een roman, een stripboek, een film, een toneelstuk, of nog anders. Twictie voegt een nieuwe manier toe. Het is een nieuwe combinatie van twitter en fictie, die voor zover wij weten nog nooit eerder is toegepast. Twictie is dus een nieuwe literaire of narratieve vorm.

Hoe werkt het?
Ieder personage in het verhaal heeft een twitteraccount en bericht voortdurend over zijn belevenissen, gedachten of waarnemingen. Dit gebeurt op de manier die bij twitter gebruikelijk is, dus in individuele tweets van maximaal 140 tekens, met hashtags, afkortingen en eventueel links naar online foto’s of filmpjes. De personages kunnen elkaars berichten retweeten of replyen, of reageren op berichten van twitteraars die niet in het verhaal voorkomen. Het verhaal ontwikkelt zich real time. Dit is een belangrijk verschil met een gewone roman. Op deze manier krijgt twictie soms het karakter van een reallife soap.

In plaats van lezers heeft de twitterroman uiteraard followers (volgers). Alle personages maken deel uit van een twitterlist, zodat het voor de followers gemakkelijk is de belevenissen van de personages te volgen.

Twitter en fictie
Andere mengvormen van twitter en fictie zijn bijvoorbeeld het twiller-project, waarbij iedereen via twitter een bijdrage kan leveren aan het schrijven van een traditioneel verhaal. Ook is weleens een verhaal regel voor regel via twitter verspreid- dat zou je een soort twictie kunnen noemen. En uiteraard zijn er zeer veel twitteraars die onder een schuilnaam of als personage berichten versturen. Ook hier zitten twictie-achtige elementen in. Voor zover wij weten is het VierdaagseVerhaal van twictie het allereerste verhaal waarbij de personages zelf twitteren en op die manier hun verhaal te vertellen.